Menu wigilijne przy stole

Menu powstało z myślą o domowej, rodzinnej Wigilii — pełnej tradycji, ale przygotowanej z restauracyjną dbałością o smak, sezonowość i detale.

Zupy świąteczne

  1. Barszcz czerwony na domowym zakwasie
    do wyboru: [uszka z grzybami] / [domowy pasztecik z kapustą i grzybami]

  2. Krem borowikowy
    do wyboru: [ze śmietaną, kluskami szarymi i szczypiorkiem] / [ze śmietanką, chipsami z topinamburu i szczypiorkiem]

  3. Zupa rybna
    wywar rybny, pomidory, mirepoix, natka pietruszki i płatki karpia

II Danie świąteczne

  1. Pierogi z kapustą i grzybami
    obsmażane na maśle klarowanym, karmelizowana szalotka, świeżo mielony pieprz i natka pietruszki

  2. Pierogi z ziemniakami i twarogiem
    obsmażane na maśle klarowanym, karmelizowana szalotka, kwaśna śmietana, świeżo mielony pieprz i szczypiorek 

  3. Karp panierowany
    ziemniaki gratin z tymiankiem, sos chrzanowy, kapusta kiszona z jabłkiem i natka pietruszki

  4. Pstrąg sauté
    karmelizowana szalotka, orzechy włoskie, masło klarowane, purée ziemniaczane z olejem lnianym oraz kapusta wigilijna ze śliwką

  5. Klopsiki z karpia
    purée chrzanowe, słonecznik prażony, sos z białego wina z jabłkiem, jarmuż blanszowany z jabłkiem i szalotką 

Przystawki z rybą

  1. Śledź po warszawsku
    w śmietanie z jabłkiem i cebulą, doprawiony pieprzem i koperkiem

  2. Śledź po kaszubsku
    w sosie pomidorowym z cebulą, rodzynkami i przyprawami korzennymi

  3. Śledź korzenny
    szalotka, jabłko antonówka, olej rzepakowy tłoczony na zimno i szczypiorek

  4. Pstrąg łososiowy w galarecie
    koper włoski, cytryna, listki brukselki, marchew i koperek

  5. Ryba po grecku
    dorsz, włoszczyzna julienne, pomidory i natka pietruszki

  6. Podpłomyk z pastą z makreli
    piklowane jabłko, prażony orzech laskowy i świeży majeranek

  7. Sandacz w marynacie octowo-korzennej
    piklowana szalotka i koperek

  8. Gravalax z kolorowymi buraczkami
    sos chrzanowy, szalotka piklowana, jabłko, rukiew wodna 

Przystawki jarskie

  1. „Śledzie” z boczniaków
    czerwona cebula, żurawina i goździk

  2. Boczniaki po kaszubsku
    pieczone pomidory, cebula cukrowa, suszona śliwka i szczypiorek

  3. Pasztet z soczewicy i żurawiny
    ćwikła, musztarda francuska i chrzan

  4. Bagietka z roślinnym smalcem
    smalec z fasoli i suszonej śliwki, popcorn z kaszy gryczanej i ogórek konserwowy

  5. Kulebiak z kapustą i grzybami
    drożdżowy rulon z farszem, sos chrzanowy i koperek

  6. Kapusta wigilijna z suszoną śliwką
    doprawiona olejem lnianym tłoczonym na zimno

Sałatki z rybą

  1. Sałatka śledziowa po warszawsku
    śledź, ziemniak, pieczony burak, jajko mollet, piklowana szalotka, ogórek kiszony i sos z domowego majonezu

  2. Śledź z jarmużem
    piklowana czerwona kapusta, jabłko, seler naciowy, rodzynka i purée z karmelizowanego selera z chrzanem

  3. Gravlax z karmelizowanym fenkułem
    sałata baby rzymska z trybulą, kasza jaglana, karmelizowany pasternak, płatki migdałów oraz dressing z miodu i octu z białego wina

  4. Sałatka z białą sardelą
    sałata dębowa, ziemniak francuski, kapary, zioła i chips z topinamburu

Sałatki jarskie

  1. Lubelska sałatka z kaszy gryczanej
    ogórek kiszony, cebulka cukrowa, jabłko, olej lniany i natka pietruszki

  2. Kresowa sałatka fasolowa
    dwa rodzaje fasoli, karmelizowana szalotka, vinegret francuski, świeży majeranek i natka pietruszki

  3. Sałatka z burakiem i kozim serem
    burak czerwony, szpinak baby, orzech włoski, suszona śliwka i dressing balsamiczny z powidłami i przyprawą piernikową

  4. Śledź a’la boczniak
    jarmuż, piklowana czerwona kapusta, jabłko, seler naciowy, rodzynka, świeże zioła i purée z karmelizowanego selera z chrzanem

  5. Sałatka z kaszą jaglaną
    dynia hokkaido, jarmuż, brukselka, jabłko, żurawina, seler naciowy, winegret cytrynowy i orzech laskowy

Desery świąteczne

  1. Piernik mazowiecki
    miód spadziowy, domowe powidła śliwkowe i polewa czekoladowa

  2. Choinka makowa
    domowa masa makowa, suszone owoce i lukier cytrynowy

  3. Sernik krakowski
    kruche ciasto maślane, twaróg trzykrotnie mielony, skórka pomarańczowa i lukier cytrusowy

  4. Sękacz karmelizowany na maśle
    mus z suszonych moreli, cognac i prażony orzech laskowy

  5. Kutia tradycyjna
    pszenica, mak, wanilia, pomarańcza, suszone owoce, cognac i orzech włoski

Napoje świąteczne i gorące

  1. Grzaniec galicyjski
    czerwone wino półwytrawne, przyprawy korzenne, miód wielokwiatowy i pomarańcza

  2. Grzaniec bezalkoholowy
    tłoczony sok jabłkowy, przyprawy świąteczne, skórka pomarańczowa i miód lipowy

  3. Kompot z suszu
    autorska mieszanka suszonych owoców, korzenne przyprawy

  4. Ciepła lemoniada żurawinowa
    żurawina, cytryna i miód

  5. Kawa
    świeżo mielona lub sypana, parzona na miejscu

  6. Herbaty Sir William’s
    herbaty klasyczne, zielone, owocowe i korzenne

  7. Woda z ziołami i cytryną
    mięta lub melisa, cytryna

  8. Soki tłoczone NFC
    jabłko lub pomarańcza

Pieczywo i dodatki

  1. Chleb pszenno-żytni na zakwasie

  2. Bułeczki pszenne maślane

  3. Masło palone i masło chrzanowe

  4. Olej lniany tłoczony na zimno

Rezerwacje