Menu wigilijne przy stole
Menu powstało z myślą o domowej, rodzinnej Wigilii — pełnej tradycji, ale przygotowanej z restauracyjną dbałością o smak, sezonowość i detale.
Zupy świąteczne
Barszcz czerwony na domowym zakwasie
do wyboru: [uszka z grzybami] / [domowy pasztecik z kapustą i grzybami]Krem borowikowy
do wyboru: [ze śmietaną, kluskami szarymi i szczypiorkiem] / [ze śmietanką, chipsami z topinamburu i szczypiorkiem]Zupa rybna
wywar rybny, pomidory, mirepoix, natka pietruszki i płatki karpia
II Danie świąteczne
Pierogi z kapustą i grzybami
obsmażane na maśle klarowanym, karmelizowana szalotka, świeżo mielony pieprz i natka pietruszkiPierogi z ziemniakami i twarogiem
obsmażane na maśle klarowanym, karmelizowana szalotka, kwaśna śmietana, świeżo mielony pieprz i szczypiorekKarp panierowany
ziemniaki gratin z tymiankiem, sos chrzanowy, kapusta kiszona z jabłkiem i natka pietruszkiPstrąg sauté
karmelizowana szalotka, orzechy włoskie, masło klarowane, purée ziemniaczane z olejem lnianym oraz kapusta wigilijna ze śliwkąKlopsiki z karpia
purée chrzanowe, słonecznik prażony, sos z białego wina z jabłkiem, jarmuż blanszowany z jabłkiem i szalotką
Przystawki z rybą
Śledź po warszawsku
w śmietanie z jabłkiem i cebulą, doprawiony pieprzem i koperkiemŚledź po kaszubsku
w sosie pomidorowym z cebulą, rodzynkami i przyprawami korzennymiŚledź korzenny
szalotka, jabłko antonówka, olej rzepakowy tłoczony na zimno i szczypiorekPstrąg łososiowy w galarecie
koper włoski, cytryna, listki brukselki, marchew i koperekRyba po grecku
dorsz, włoszczyzna julienne, pomidory i natka pietruszkiPodpłomyk z pastą z makreli
piklowane jabłko, prażony orzech laskowy i świeży majeranekSandacz w marynacie octowo-korzennej
piklowana szalotka i koperekGravalax z kolorowymi buraczkami
sos chrzanowy, szalotka piklowana, jabłko, rukiew wodna
Przystawki jarskie
„Śledzie” z boczniaków
czerwona cebula, żurawina i goździkBoczniaki po kaszubsku
pieczone pomidory, cebula cukrowa, suszona śliwka i szczypiorekPasztet z soczewicy i żurawiny
ćwikła, musztarda francuska i chrzanBagietka z roślinnym smalcem
smalec z fasoli i suszonej śliwki, popcorn z kaszy gryczanej i ogórek konserwowyKulebiak z kapustą i grzybami
drożdżowy rulon z farszem, sos chrzanowy i koperekKapusta wigilijna z suszoną śliwką
doprawiona olejem lnianym tłoczonym na zimno
Sałatki z rybą
Sałatka śledziowa po warszawsku
śledź, ziemniak, pieczony burak, jajko mollet, piklowana szalotka, ogórek kiszony i sos z domowego majonezuŚledź z jarmużem
piklowana czerwona kapusta, jabłko, seler naciowy, rodzynka i purée z karmelizowanego selera z chrzanemGravlax z karmelizowanym fenkułem
sałata baby rzymska z trybulą, kasza jaglana, karmelizowany pasternak, płatki migdałów oraz dressing z miodu i octu z białego winaSałatka z białą sardelą
sałata dębowa, ziemniak francuski, kapary, zioła i chips z topinamburu
Sałatki jarskie
Lubelska sałatka z kaszy gryczanej
ogórek kiszony, cebulka cukrowa, jabłko, olej lniany i natka pietruszkiKresowa sałatka fasolowa
dwa rodzaje fasoli, karmelizowana szalotka, vinegret francuski, świeży majeranek i natka pietruszkiSałatka z burakiem i kozim serem
burak czerwony, szpinak baby, orzech włoski, suszona śliwka i dressing balsamiczny z powidłami i przyprawą piernikowąŚledź a’la boczniak
jarmuż, piklowana czerwona kapusta, jabłko, seler naciowy, rodzynka, świeże zioła i purée z karmelizowanego selera z chrzanemSałatka z kaszą jaglaną
dynia hokkaido, jarmuż, brukselka, jabłko, żurawina, seler naciowy, winegret cytrynowy i orzech laskowy
Desery świąteczne
Piernik mazowiecki
miód spadziowy, domowe powidła śliwkowe i polewa czekoladowaChoinka makowa
domowa masa makowa, suszone owoce i lukier cytrynowySernik krakowski
kruche ciasto maślane, twaróg trzykrotnie mielony, skórka pomarańczowa i lukier cytrusowySękacz karmelizowany na maśle
mus z suszonych moreli, cognac i prażony orzech laskowyKutia tradycyjna
pszenica, mak, wanilia, pomarańcza, suszone owoce, cognac i orzech włoski
Napoje świąteczne i gorące
Grzaniec galicyjski
czerwone wino półwytrawne, przyprawy korzenne, miód wielokwiatowy i pomarańczaGrzaniec bezalkoholowy
tłoczony sok jabłkowy, przyprawy świąteczne, skórka pomarańczowa i miód lipowyKompot z suszu
autorska mieszanka suszonych owoców, korzenne przyprawyCiepła lemoniada żurawinowa
żurawina, cytryna i miódKawa
świeżo mielona lub sypana, parzona na miejscuHerbaty Sir William’s
herbaty klasyczne, zielone, owocowe i korzenneWoda z ziołami i cytryną
mięta lub melisa, cytrynaSoki tłoczone NFC
jabłko lub pomarańcza
Pieczywo i dodatki
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Bułeczki pszenne maślane
Masło palone i masło chrzanowe
Olej lniany tłoczony na zimno